Klare krav til klimatoppmøtet

FNs klimaforhandlinger i Paris er inne i intense forhandlingsrunder. Mens statslederne har reist hjem, står sivilsamfunnsorganisasjonene kampklare igjen for å sikre at avtalen blir så rettferdig som mulig.

Biskop i Møre Ingeborg Midttømme (til venstre), er redd for at de som allerede lider under klimaendringene vil sitte igjen med de dårligste kortene når forhandlingsrundene er over.

Blant dem er en tverreligiøs delegasjonen med representanter fra Islamsk Råd Norge, Norges Kristne Råd, Den katolske kirke, Det Mosaiske Trossamfund og Den norske kirke med Erling Pettersen, biskop i Stavanger, og Ingeborg Midttømme, biskop i Møre.

De har gått sammen om tre oppfordringer til norske myndigheter.

  • Norge må arbeide for en ambisiøs, bindende og rettferdig klimaavtale med mekanismer som sikrer måloppnåelse og jevnlig øker ambisjonene.
  • Norge med sin teknologiske og økonomiske styrke må ta en ledende rolle. Dette betyr økte kutt i utslipp i Norge og større ressurser til klimatiltak i fattige land.
  • Norge må arbeide for at grunnleggende menneskerettigheter blir tydelig integrert og ivaretatt i klimaavtalen.

    Les hele uttalelsen her

Finansiering
Ingeborg Midttømme, biskop i Møre og styremedlem i Kirkens Nødhjelp, roper samtidig et varsku for de mest sårbare. Hun er redd for at de som allerede lider under klimaendringene, til tross for stor støtte og mobilisering blant sivilsamfunnet, likevel vil sitte igjen med de dårligste kortene når forhandlingsrundene er over.

- Det virkelig vanskelige spørsmålet i forhandlingene handler om finansieringen av reduksjonen i utslipp av klimagasser og omleggingen til fornybare energikilder som alle ser må komme. Norge endrer bruken av bistandsmidler for å kunne finansiere dette.

Midttømme er bekymret for om det er rett måte å finansiere et godt tiltak med å ta midler fra andre like gode og viktige felt.

- Mine venner i Tanzania, som Kirkens Nødhjelp støtter, har med små midler kanalisert gjennom norsk bistand, fått hjelp til selvhjelp. Alt ligger til rette for at en oppskalering av arbeidet vil løfte mange medmennesker ut av ekstrem fattigdom og gi dem en ny verdighet. Hvis hjelpen fra norske bistandsmidler faller bort, vil fremtiden bli svært tøff for dem, sier Midttømme.

Hun oppfordrer Norge til å ikke la det ene gå på bekostning av det andre,

- Det er viktig at norske myndigheter har to tanker i hodet på en gang. Vi har råd til å bidra med midler til begge formål, sier Midttømme.

FNs klimasjef Christina Figueres
FNs klimasjef Christina Figueres mottar nærmere 1,8 millioner underskrifter for en rettferdig klimaavtale. Bakerst fra venstre står norske Imam Ibrahim Kebba Saidy fra Daru Salaam Islamic Centre, Oslo.

1,8 millioner underskrifter for klimarettferdighet
Under en tverreligiøs markering i Paris i forkant av klimatoppmøtet overleverte ledere fra alle verdensreligionene nesten 1,8 milloner underskrifter til generalsekretær for FNs klimasekretariat, Christiana Figueres. Underskriftene har blitt samlet inn gjennom fire globale kampanjer for klimarettferdighet, blant annet ACT Now for Climate Justice som Klimapilegrim 2015 er en del av.

Den norske delegasjonen står derfor sammen med religiøse ledere fra hele verden bak en klar melding til beslutningstakerne, om at de rike landene har et ansvar for å bidra mer til å stanse klimaendringene og at nå er tidspunktet for å gjøre ord om til handling.

Les mer her:



VI MÅ, VI KAN, VI VIL!
Klimatoppmøtet som nå pågår i Paris viser at verdens ledere forstår alvoret og demonstrerer vilje til å forplikte seg.

Jorden er sårbar og våre liv er uløselig knyttet til dens tilstand. Våre veivalg nå og de neste årene blir avgjørende for om vi klarer å møte klima- og miljøutfordringene.

Som ledere og representanter for ulike religioner og livssyn i Norge vil vi sammen fremme håp og selv gjøre vårt for å verne om jorden.

Vi oppfordrer norske myndigheter til følgende:

  • Norge må arbeide for en ambisiøs, bindende og rettferdig klimaavtale med mekanismer som sikrer måloppnåelse og jevnlig øker ambisjonene.
  • Norge med sin teknologiske og økonomiske styrke må ta en ledende rolle. Dette betyr økte kutt i utslipp i Norge og større ressurser til klimatiltak i fattige land.
  • Norge må arbeide for at grunnleggende menneskerettigheter blir tydelig integrert og ivaretatt i klimaavtalen.

Ibrahim Kebba Saidy, Imam, Daru Salaam Islamic Centre, Oslo og medlem av imamkomitéen, Islamsk Råd Norge
Ghulam Abbas, leder, Islamsk Råd Norge
Anne Sender, medlem, Det Mosaiske Trossamfund
Ingeborg Midttømme, biskop, Møre bispedømme, Den norske kirke
Erling J. Pettersen, biskop, Stavanger bispedømme og leder, Mellomkirkelig råd, Den norske kirke
Jarle Skullerud, synodeformann, Den Evangelisk Lutherske Frikirke
Knut Refsdal, generalsekretær, Norges Kristne Råd
Ingrid R. Joys, samfunnskontakt, Den katolske kirke og leder, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"